Haanpään Päivi listasi blogissaan (p.haanpaa.vuodatus.net) mielikirjojaan. Hyvä ja osuva lista, josta löysin monia mielikirjojani, mutta yksi puuttui. Ja se on tässä:

 

Minulla on siis paljon mielikirjoja, ja yksi tärkeimmistä on Väinö Linnan Täällä pohjan tähden alla trilogia. Luen sarjan aina muutaman vuoden välein uudelleen. Ensimmäisellä kerralla, ollessani noin kaksikymppinen, olivat juoni ja henkilöt tärkeimmät, mutta vuosien mittaan olen löytänyt kirjoista aina uusia asioita, jotka ovat nousseet tärkeiksi. Näitä ovat esimerkiksi ihmisten väliset suhteet, naisen asema, maaseudun hierarkia ja politiikka.

 

Kun minusta tuli maatalon emäntä, kirja nousi taas uusiin mittoihin. Löysin sieltä paljon yhtäläisyyksiä nykyiseen asemaani talomme sukupolvien ketjussa sekä maalaiskylän asukkaana, nimenomaan uudisasukkaana.

 

Emäntänä naisen asema on muuttunut varmasti kaikkein eniten. Vielä oma anoppini oli oman anoppinsa käskyläisenä, kovana työntekijänä, mutta ei missään nimessä yhdenvertaisena miesten kanssa. Nainen oli ja eli siellä miehen selän takana, ei omistanut mitään, eikä hänellä ollut sananvaltaa. Silti hän saattoi pitää huononkin miehen sekä talon pystyssä, järjesti sekä talon että tilan työt. Nainen joutui myös usein samaan huusholliin anoppinsa ja ison suvun kanssa, muuta mahdollisuutta ei useinkaan edes ollut.

 

Väinö Linna kuvaa hyvin tuon naisen aseman. Muiden ihmisten edessä nainen ei saanut olla miestään parempi eikä viisaampi. Miestä ei mikään loukannut enempää kuin se, että oma vaimo osoitti olevansa taitavampi.

 

Nyt me pariskunnat olemme tasavertaisia, omistamme useimmiten talon yhdessä ja teemme työt yhdessä. Rahat, jos niitä yleensä on, ovat yhteisiä. Aikaisemmin mies omisti sekä talon että rahat ja päätti niiden käytöstä. Vain viisas ja hyvä mies ymmärsi silloin vaimon arvon, arvosti vaimoa ja yleensäkin naista.

 

Linnan kertomana maaseudun ihmiset muuttuvat ajan myötä. Olisi ollut hienoa saada lukea myös se viimeinen osa, jota hän valmisteli kuollessaan. Saiko kirjailija maaseudun ihmiset yhdenvertaisiksi puolisoina, talolliset suhteessa mökkiläisiin sekä vielä maalaiset suhteessa kaupunkilaisiin?